Adózási tájékoztató

Az alábbi táblázatból kiválaszthatja, Önre melyik adóbevallási módszer igaz, hogyan rendelkezhet az adója 1%-áról, mely határidőket kell betartania ennek során.

Az adó 1%-áról való rendelkezéshez minden esetben szükséges egy rendelkező nyilatkozat (Önök ezt megkapták) és egy szabványméretű boríték. A nyilatkozatot borítékba kell tenni, a borítékra csak az adózó NEVÉT, ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT és LAKCÍMÉT szabad ráírni!

1 + 2

ADÓZÁS MÓDJA

MIT KELL TENNIE?

HOGYAN RENDELKEZHET AZ ADÓJA 1%-ÁRÓL?

MEDDIG?

1.

Saját maga készíti el adóbevallását, tehát önadózó.

(Valamennyi itt felsorolt esetben könyvelője is eljárhat az Ön nevében.)

A/ Az APEH adóbevallási egységcsomagját kézzel kitölti és postai úton elküldi az APEH-nek.

Az 1%-os rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot adóbevallásával együtt kell elküldenie, és ezt bejelölni a bevallás első oldalán.

MÁJ.
21-ig !!

B/ Az APEH honlapjáról letölti a 0653-as nyomtatványt, gépen kitölti, kinyomtatja, aláírja és postai úton elküldi az APEH-nek.

C/ Az APEH honlapjáról
letölti a 0653-as nyomtatványt, gépen kitölti és elektronikus úton küldi el. (Ehhez okmányirodai regisztráció kell, mivel az Ügyfélkaput kell használnia.)

A honlapról le kell töltenie a „06egysza” nyomtatványt és ebbe beírni a támogatott alapítvány adószámát, ezt is elektronikusan elküldeni.

MÁJ.
21-ig !!

2.

Munkáltatója vállalja, hogy elkészíti adóbevallását, kiszámolja adóját.
(Ettől az évtől ezt semmilyen esetben sem kötelező megtennie a munkaadóknak.)

Önnek csak alá kell írnia a munkáltatója által Ön elé tett nyilatkozatot, hogy a munkáltatója készíti el adóbevallását.

Át kell adnia munkáltatójának az 1%-os nyilatkozatot tartalmazó borítékot, alá kell írnia, hogy átadta!
Alá kell írnia a borítékot is a leragasztást érintve!

20-ig !!1

3.

Az APEH számítja ki adóját, azaz adóhatósági adómegállapítást kér.

A/ Ha erre Ön jogosult, a munkáltatójának segítenie kell (kötelező!), azaz munkahelyén kitölt egy nyilatkozatot, hogy adóhatósági adómegállapítást kér. Nyilatkozatát a munkaadó továbbítja az APEH-nek (annyit ellenőriz, Ön mindent kitöltött-e, amit kell.), az APEH kiszámolja adóját.

Alá kell írnia a borítékot is a leragasztást érintve!

15-ig !!1

B/ Ön nem kéri, vagy kérheti munkáltatója segítségét, de nem is számolja ki adóját. Ekkor egyénileg nyújtja be kérelmét az APEH-hez (06530-as nyomtatványon), kérve, hogy az APEH számolja ki adóját.

Csatolnia kell a kérelméhez az 1%-os nyilatkozatot tartalmazó borítékot. Alá kell írnia a borítékot is a leragasztást érintve!

15-ig !!1

1Ezek az időpontok azok, melyeket a jelenlegi törvényi szabályozás alapján az APEH elfogad. Az APEH –civil szervezetek kérésére– nem zárkózik el attól, hogy későbbi időpontban is leadhatók legyenek a rendelkező nyilatkozatok, de jelenleg (2007 januárjában) csak ezeket a határidőket tekinti érvényesnek el az adóhatóság.